Dagkaarten gezondheid

Hier kan een kaart trekken voor een inspirerend idee voor je gezondheid.
Iets wat je kan uitproberen vandaag om je meer energie te geven op lange termijn.

Vergeet niet dat niets meteen perfect hoeft te gaan. Jij bent goed genoeg! Als vandaag niet ging zoals jij het graag wilde hebben zullen dan is dat wat het vandaag was. Want alle kleine stapjes tellen! Blijven staan is al niet achteruit gegaan!

Klik op een kaart en kijk welk getal er rechts bovenaan op staat. Hieronder in de lijst kun je wat meer uitleg vinden bij dat getal.

Ik hoop dat je inspiratie kan halen uit mijn zelf uitgewerkte en getekende dagkaarten! (Ik hoop dat jij ook fijne hobby hebt die je deelt met je omgeving!) Veel liefs, Linsey.

Zoek de nummer op je kaart hieronder op in de lijst. Dit zijn kleine, doch belangrijke tips uit het Mammiefest programma die je meer energie geven. Meer info? Neem contact met me op.

Ook vermeld ik hoe Qigong je kan helpen om deze gezondheidstips makkelijk uit te voeren. Maar: geloof me niet, probeer het 100 dagen zelf! Kijk op de kalender wanneer de trainingen door gaan.

 1. Rust in je huis, is rust in je hoofd: En denk daarbij niet meteen dat je alles moet omzetten om uit te sorteren en uit te wassen. Begin met 5 spullen per dag die je op de juiste plek legt. Je kunt ook de timer op een kwartier zetten en alles wat je op dat moment ziet dat je juist kunt leggen of weggooien is ook weeral gedaan! Laat je niet ontmoedigen dat je er ‘niets van ziet’ Dat is helemaal niet de bedoeling. Jij hebt even de controle terug genomen over je huis. Controle over iets super belangrijk in je leven! Vier de handeling, niet het resultaat. Door Qigong krijg je de omgekeerde beweging: je krijgt rust in je hoofd en gaat dan vanzelf aan de slag met je huis.
 2. Luister naar je lichaam: Als het moe is, moet het slapen/ rusten. Niets aan te doen. Je lichaam is misschien sneller moe, maar dat komt omdat je in het verleden niet heb geluisterd. En ook al is slapen niet altijd even eenvoudig, toch is het belangrijk dat je maximum tot 23u op blijft. En vroeger naar bed is geen schande! Rust is een zeer onderschatte activiteit die je lichaam terug kan resetten! Vind je het moeilijk in te voelen wanneer je lichaam moe is? Qigong kan je helpen om te leren luisteren naar wat je lichaam je verteld.
 3. Heb vertrouwen in een goede afloop: Wanneer je alles gedaan hebt dat je kunt doen, kun je niet anders dan het op zijn beloop laten. Met negatief denken en je op te jagen zet je je lichaam telkens in stress modus. Dat is goed wanneer er een tijger achter je aan loopt. Maar als het komt omdat je je elke dag loopt zorgen te maken is het op lange termijn alleen goed om je lichaam ziek te maken. Maak regelmatig je hoofd leeg en oefen erop om niet enkel negatieve zaken en uitkomsten te zien maar ook wat wél goed gaat en hoe je het liefst zou hebben dat afloopt.
 4. Wat je aandacht geeft, groeit: Ben je heel erg bezig met ‘niet genoeg geld op je rekening’ of het feit dat je te dik bent? Deze negatieve verwoording geeft je enkel meer kopzorgen. Probeer het anders te verwoorden: ‘Ik ben dankbaar voor elke cent op mijn rekening’ of ‘Ik zorg goed voor mijn lichaam’. Niet enkel klinkt het positiever, het motiveert ook meer om er iets mee te doen! Meer over positief leren zijn in het Mammiefest programma!
 5. Even niets doen, is ook niet op de gsm bezig zijn: Hoe vaak zit je niet op je gsm als je even rustig zit of moet wachten? Doe je ooit écht helemaal niets. Het lijkt een eenvoudige handeling om over je scherm te scrollen, maar je hersenen hebben nooit helemaal rust als ze al die verhalen op het internet moeten volgen. Probeer eens een boek te lezen. Je zult nooit je aandacht zo lang kunnen houden als dat je dat bij tv en gsm doet. Toch zijn je hersenen even druk met lezen als dat ze het scherm proberen te volgen. Qigong helpt je leren om écht even niets te doen.
 6. Wees die unieke jij: Soms vind je dingen leuk om te doen die je omgeving maar vreemd vind. Of je denkt dat mensen je anders gaan bekijken omdat je stenen schilderen leuk vind en dat dat eigenlijk iets voor kinderen is. Dat zijn ideeën die andere mensen in je hoofd hebben gestopt. Maar eigenlijk vind JIJ dat leuk om te doen! Voor wie leef jij? Voor het geluk van jezelf, of van de anderen? Newsflash: andere mensen zullen altijd de dingen anders zien of commentaar hebben. Dat heet uniek zijn en dat heeft de wereld nodig: mensen die helemaal doen wat en wie ze zijn. Dus laat anderen je leven niet bepalen als je gelukkig wilt worden!
 7. Start met die nieuwe/ oude hobby: Geen tijd over om leuke dingen voor jezelf te doen? Dan heb je geen momenten om even op te laden! Hou zeker 2 uur in de week vrij om even iets te doen waar geen druk of verplichting aan zit en waar je heerlijk van kunt genieten. Echt geen tijd genoeg? Probeer elke dag 15 min toch iets kleins te doen waar je blij van wordt (start met die journal, teken een kleine droedel, leer een instrument spelen…)
 8. Geniet bij alles wat je doet: Soms voel je je schuldig bij het eten van die chocolade. Of dat je strijk nu niet af is omdat je toch gaan dansen bent. Het maakt niet uit wat je doet, maar als je het voor jezelf doet, leer er dan ook voluit van te genieten zonder schuld gevoel. Als je zelfs al de dingen die je het liefste doet gaat afkraken, wat is er dan nog over om van te genieten en jezelf op te laden?!
 9. Je staat er niet alleen voor: Hoe je soms ook de indruk krijgt dat alles en iedereen tegen je is. Hoe je ook indruk hebt dat je er alleen voor staat om dingen te doen… Je staat er niet alleen voor. Durf mensen in je omgeving om hulp vragen. Vaak weten ze helemaal niet dat je ergens mee zit. Probeer ook eens bij mensen die je niet zo goed kent bijv andere mama’s aan de schoolpoort. Je zult verrast zijn hoe snel je hulp kunt vinden! Ook je dokter kan je verder verwijzen als het nodig is.
 10. Wees dankbaar: Leren om positief te staan in het leven, is vooral belangrijk te starten met dankbaar te zijn voor alles wat er goed gaat in je leven. Kleine dingen die niet speciaal hoeven te zijn: het water dat uit de kraan loopt, lekker warme dekens, een goede gezondheid, je gezinnetje,… Probeer het uit! Je zult merken dat je als vanzelf vrolijker en positiever wordt!
 11. Breng meer tijd buiten door: Een algemeen bekend voordelen van zonlicht is de aanmaak van Vitamine D. Vitamine D heeft verschillende functies in ons lichaam: het zorgt voor een goede weerstand, sterke botten, tanden en spieren en verlaagt het risico op darmkanker. UV stralen zorgen ook voor een opgewekter gevoel en goed humeur door de aanmaak van endorfine. Zonlicht heeft een positief effect op een hoge bloeddruk en het denkvermogen waardoor je je beter kan focussen. Werkt ter behandeling van psoriasis en infecties. Zonlicht vermindert zelfs de eetlust! Het is jammer dat we slechts buiten komen als we in de zomer uren aan het zwembad liggen en zo verbrand raken. Wanneer we juist ook buiten komen als het bewolkt en ‘slechter weer is’ zijn de effecten voor de gezondheid juist veel beter!
 12. Drink 2l water per dag: Meer dan de helft van je lichaam bestaat uit water! Je lichaam heeft dat water ook nodig om alle taken te kunnen vervullen. Drink je minder dan 6 glazen water per dag dan kan je humeur er zelfs onder lijden. Wist je dat je met een groot glas water ’s morgens je ochtendhumeur al kunt bestrijden? Logisch eigenlijk, want water zorgt ervoor dat alles in je lichaam vloeiend en vlot kan verlopen! En neen, koffie telt niet als water. Koffie heeft zelfs eerder een uitdrogend effect op het lichaam.
 13. Eet dagelijks 300 gram groenten en 100 gram peulvruchten: Kijk eens goed naar de hoeveel groenten die je op je bord legt. Is dat meer of minder dan de aardappelen en het vlees? Normaal zou je bord al voor de helft vol moeten liggen moet groenten! En dien je er door de dag ook véél meer van te eten dan dat je nu doet. Probeer eens wat snoepgroentjes uit als tussendoortje of eet ook wat sla tussen die boterham. Test wat humus uit op je crackotte… kortom, zoek op internet naar leuke ideeën om meer groenten binnen te krijgen. Zo zal je minder hunkeren naar andere, minder voedende snoepertjes. Vind je de smaak maar niks? Wist je dat je je tong kunt leren om iets lekker te vinden door het minstens 10 keer te blijven proeven? Het leven is het niet aan de opgevers! En er zullen zeker groentjes zijn die je wél kunnen bekoren, ook zonder suiker of saus op…
 14. Beweeg!: Voor je denkt oh neen! Bedenk dan even dit: wat je niet gebruikt, verlies je. Conditie gaat heel snel achteruit als je niet beweegt. Gewrichten worden pijnlijk als je ze niet soepel houd. Lymfeklieren (en dus je weerstand!) komen enkel in actie als het bloed wordt rondgepompt en de spieren bezig zijn. Zoek een sport die je leuk vind om te doen. Ze hoeft zelfs niet intens actief te zijn. Gewoon wat jij leuk vind om een uur per dag te doen. Voor mij was Qigong een activiteit die ik zelfs op zware dagen kon uitvoeren, ook al was het soms maar een kwartier per dag. Om te wandelen heb je niet veel nodig, maar je moet nog wel terug kunnen stappen als het moeilijker wordt. Daarom vind ik de zachte bewegingen van Qigong zo fijn om te doen!
 15. Vergeef wat er gebeurd is: Door boos of verdrietig naar het verleden te blijven kijken, kun je geen vrolijke toekomst meer zien. Je ziet enkel nog wat die persoon gedaan heeft om je in de weg te leggen, de pijn die je is aangedaan. Doordat Qigong helende oefeningen bevat op fysiek, maar zeker ook op psychisch vlak is het fijn om even je hoofd leeg te maken en rust te vinden.

Disclaimer: Qigong en mindfullness oefeningen zijn een prachtige ondersteunende tool.
Laat je zeker begeleiden door de juiste mensen als het over je gezondheid gaat! Er zijn geweldige psychologen, voedingscoaches,… die dagelijks werken met Spreek er je huisarts over aan wat voor jou de beste oplossing is.