Hoe vaak zijn we niet in ons hoofd één of ander probleem aan het uitdenken? Omdat we er dringend een oplossing voor moeten hebben. We hebben er duizend maal in ons hoofd gewikt en gewogen… Maar jammer genoeg is er naar ons gevoel geen enkele oplossing die ons voldoening gaat geven. De stress bouwt zich op want het probleem wordt schijnbaar alleen groter en groter hoe meer je erover nadenkt. Stop!

Door elke dag hetzelfde te doen is nooit iets veranderd geweest.

Albert Einstein

Wat als ik je zeg dat je alles al weet? Maar dat je er juist nooit bij kunt komen door er alsmaar aan te denken. Hoe meer we ons denken kunnen uitzetten, des te meer kunnen we luisteren naar wat we allemaal weten. Ons leven kan zoveel makkelijker verlopen met minder stress. Bewijs daarvoor? Gewoon: schrijven!

De ochtendpagina’s: door schrijven het denken loslaten

Dit is iets dat je gewoon eens 2 weken moet uitproberen om het te geloven. Volgens psychologen brengt het je rust door alles van je af te schrijven. Want is letterlijk wat je gaat doen. Niet meer of niet minder dan een cursuspapier te nemen (zo’n A4 met lijntjes wat cursisten gebruiken om hun notities neer te pennen). Elke ochtend eentje. Of wanneer je hier de tijd voor hebt. Het leven is nu eenmaal wat het is. Feit is wel dat je ’s morgens nog in een andere modus zet dan namiddag als je al wat gewerkt en gepiekerd hebt. En dat wil je in dit proces juist voor zijn. Maar een mens mag ook wel zijn job doen natuurlijk. Of kinderen naar school brengen. Maak je niet druk om regels. De uitvoering van even tijd te maken voor jezelf en je gedachten is het belangrijkste.

Terug naar je A4 blad. Dit ga je van voor tot achter beginnen vol schrijven met alles dat er in je hoofd opkomt. Dus letterlijk álles zonder filter van belangrijkheid. Van ‘ik heb zin in spinazie’ en ‘ik moet mijn was nog ophangen’ naar ‘hoe ga ik die rekening betalen?!’ Alles dat in je hoofd zit mag er uit. Ook al schrijf je 5x of meer hetzelfde op. Ook al betekend het dat je eerste dagen vooral opschrijft ‘wat zit ik hier te doen?!’ Dat wil alleen maar zeggen dat het nodig is om dat even een plaats te geven. Gun jezelf je gekkigheid. Het zit niet voor niks in je hoofd, hé. En dat willen we nu juist he-le-maal leeg maken.

Wat moet je dan verder met dat blad doen als je klaar bent? Dat is het het bijzondere aan heel het verhaal: juist niks! Je moet het zelfs niet opnieuw lezen. Je kan het gewoon in de vuilnisbak gooien. De oefening leert je vooral aandacht geven aan wat jij belangrijk vind in je leven. Als jij het nodig vind om 10x te zetten dat je nog dat ene appartement moet vinden of die was wil plooien dan wordt het tijd om daar gehoor aan te geven. Wat het ook is. Je gaat dus merken van ‘hé dit heb ik al geschreven of iets soortgelijks’.

En je gaat zelfs merken dat er na een vraag… Ook een heel plausibel antwoord komt! Gewoon! Uit het niks! Gewoon zelf opgeschreven! Maar ook weer hier: doe er dan ook iets mee. Ik was er vooral verbaasd over dat dit helemaal uit mezelf kwam. Dat ik niet eens naar anderen moest kijken of wachten tot er iemand met die wijsheid kwam. Ik moest gewoon mijn gedachten leren leeg maken. Even bij mezelf komen. Qigong is trouwens pas later op mijn pad gekomen om dat mee te doen. Op elk moment van de dag. Als je wilt weten hoe dat kan moet je even hier lezen.

Het feit dat je niks doet met je eigen hersenspinsels laat stress groter worden. Je begint dan weer na te denken over alle mogelijke problemen (ook weer hier kun je oplossingen

Normaal gezien spreekt men van 3 pagina’s om vol te schrijven. Ik ben eigenlijk gewoon gestart met 1 blad zelfs. Beter eentje goed gedaan met alle aandacht dan er 3 genegeerd omdat het te lang duurt om mee bezig te zijn. Het kan dan wel zijn dat je de verbanden van alles dat je opgeschreven hebt minder snel gaat zien, maar wees maar zeker dat ze komen.