Het mooie aan Qigong is dat je oefeningen kunt doen die steeds op jouw niveau kunnen worden uitgevoerd. En de Ba Duan Jin (De acht zijde oefeningen) is daar een mooi voorbeeld van. Want de oefeningen zijn zowel staand als zittend uit te voeren.

Je kunt perfect staande de sessie starten en ontdekken dat het fysiek toch te lastig wordt en zonder problemen de sessie verder zetten op een krukje of een harde stoel zonder armsteunen en niet-voorgevormd zitje. Zo kunnen minder mobile mensen of mensen in een rolstoel gewoon mee doen, hoe mooi is dat. Je kunt op eigen tempo en intensiteit je oefeningen doen. No stress.

Allez, no stress. Er wordt gezegd dat de Chinese Generaal Yue Fei (1103-1141) de Ba Duan jin creëerde  om de gezondheid van zijn soldaten te verbeteren. Dus de oefeningen gaan al sinds vroege oorlogen mee tegen de Barbaren. Al een geluk dat Qigong de geest rustig en gefocust maakt 😉

Elke dag bewegen is bewezen dat het heilzaam is. Er wordt aangespoord om te gaan wandelen omdat dit niet te intens is, goedkoop en het is niet moeilijk aan te leren. Dat zijn allemaal zaken die scoren bij Qigong. En Qigong is ook super heerlijk om in het bos of een park te doen trouwens! Met Qigong beweeg je elk aspect van je lichaam. Dat kun je dan weer niet zeggen van een wandeling. Met Qigong verleg je je focus telkens op verschillende lichaamsdelen. Zo hebben je schouders en je romp ook wat van de actie. Zo heb je bij de Ba Duan Jin elk gewricht een keer gedraaid heeft als je de acht oefeningen hebt doorlopen.

Want dat is gewoon wat het wilt zeggen: Vrij vertaald betekent Ba Duan Jin “acht zijde brokaten of acht zijde oefeningen”. Je ziet, een naam hoeft niet moeilijk te zijn om oefeningen aan te duiden die zo mooi zijn en van grote waarde voor de gezondheid.
Deze Qigong-vorm, die meer dan duizend jaar oud is, bestaat uit acht oefeningen. Aangewezen is om elke oefening 6 keer te herhalen. Maar ik vind het ook een leuke om gewoon tussendoor in je dag te doen zonder dat je een uur kwijt bent. Gewoon even heerlijk bewegen. Even enkel bezig met jezelf. Nah.

Dat het “8 waardevolle zijde oefeningen” zijn mag even nog eens in verf gezet worden: het zijn makkelijk aan te leren Qigong bewegingen voor een gezonde geest in een gezond lichaam:
– kalmeert de geest
– reguleert de ademhaling
– helpt de organen op hun gemak te stellen
– heeft een positieve invloed op de geestelijke gezondheid
– helpt om de bloedsomloop te verbeteren
– verzacht de werking van de gewrichten en de bloedcirculatie ervan

Ze zijn een combinatie van kracht en ontspanning of dynamiek en traagheid en helpen het evenwicht te bewaren tussen Yin en Yang, de twee belangrijkste tegengestelde en interactieve aspecten van het lichaam, zoals beschreven door de traditionele Chinese geneeskunde. Daarom wordt Qigong ook wel ‘Healing Qigong’ genoemd omdat je het lichaam en balans houdt en dus ziekte en kwalen kunt verminderen door dagelijks de oefeningen te doen.

Elke oefening heeft zijn uitwerking op specifieke meridianen in het lichaam, nog een term uit de Chinese geneeskunde. Hoe dat zit, kun je hier lezen.