De haas moest altijd lachen wanneer hij de schildpad zag lopen, want het ging zo langzaam. “Ik begrijp waarom jij nooit naar iets onderweg gaat,” zij hij pesterig. “Als jij eindelijk aankomt, is het altijd te laat en alles is al lang voorbij.”

De schildpad lachte een beetje. “Vlug ben ik niet,” zei hij, “maar toch durf ik te wedden, dat ik eerder aan de overkant van dit veld ben dan jij. Zullen we een wedstrijd houden? Dan kun je het zien.”

“Goed!” riep de haas en meteen sprong hij er vandoor, zo snel als hij kon. De schildpad ging heel rustig op weg.

Nu was het die dag erg warm weer met een brandende zon, en de haas werd halverwege moe en slaperig. “Weet je wat,” dacht hij. “Ik doe even een dutje onder die heg hier. Zelfs als die schildpad me voorbij loopt, heb ik hem in een flits weer ingehaald.” De haas ging in de schaduw liggen en sliep in.

De schildpad kroop gestaag voort onder de warme zon.

Pas na lange tijd werd de haas wakker. Het was veel later dan hij dacht en hij keek eens rond. Geen schildpad te bekennen. “Nou nou,” mompelde hij, “waar zit dat vriendje? Wacht maar, ik zal hem eens wat laten zien.”

Als een pijl uit een boog schoot hij weg, door het korte gras, door het koren, over sloten, langs braamstruiken, en bij de laatste bocht bleef hij even staan om te zien waar de eindstreep lag. Daar! En nog geen halve meter ervoor kroop de schildpad, langzaam maar zeker, stap voor stap, dichter en dichter naar het eindpunt.

Met een geweldige sprong stoof de haas erop af. Maar hij was te laat. Toen hij de lijn passeerde, was de schildpad hem juist voor geweest.

“Zie je nou wel,” zei de schildpad.

Maar de haas had geen adem meer om te kunnen antwoorden.

Aesopus’ fabel over de wedstrijd tussen de haas en de schildpad geeft een mooi voorbeeld over de kracht van yin energie.

De kracht van yin energie

De schildpad heeft een rustige, yinne energie maar een sterke mindset. Hij ziet zichzelf al winnen. Hij heeft het yange, actieve en snelle konijn al geobserveerd vanuit die rustige toestand en de zwakte gevonden van het felle, altijd bezige dier.

Het konijn doseert zijn krachten niet. Het konijn doet maar wat zodat hij kan bewijzen dat hij snel en beter is. Hij gaat overal heen zonder naar zijn lichaam te luisteren. Zo is hij snel moe als hij door de warmte spurt. Ook al is hij sneller dan schildpad. Hij valt in slaap als hij zijn hele lichaam heeft uitgeput door steeds weer hoog te blijven presteren. Als het lichaam op is, duurt langer om te recupereren. De balans die schildpad aan houd door langzaam meer zeker, beetje bij beetje te doen laat hem toe om te winnen.

Hoe vaak kijk je naar anderen hoe mooi ze zijn, hoe goed ze zijn. Hoeveel beter ze zijn dan jou. Zeker als je kampt met lichamelijke beperkingen. Anderen krijgen wél wat gedaan op een dag. Kunnen sneller werken. Worden niet zomaar moe. Niet iedereen begrijpt hoe dat voelt.

Door met Qigong te gaan luisteren naar je lichaam leer je hoe mooi en goed je bent. Je leert zien wat waar is: dat iedereen een mix is van alles en dat iedereen andere dingen goed kunnen.
Jij bent nog steeds iets waard in deze snelle maatschappij. Je vind wel een manier om je ding te doen, ook op een rustige manier. Als je eerst van jezelf leert houden en niet boos blijft op je prachtige lichaam. Een lichaam dat nu eenmaal meer rust nodig heeft als een ander. Een lichaam dat goed aangeeft wat het wil zodat het kan helen.

En trouwens. Niemand is gelijk aan jou. Jij bent uniek. Niemand kan wat jij kan op de manier hoe jij het doet. Zodra jij jezelf omarmd en niet meer boos bent op jezelf en waarom er niks loopt zoals je wilt… dan pas ga je ontdekken wat wél kan en hoe de dingen makkelijker kunnen.
Jazeker is dat anders dan hoe anderen het doen. Zelfs anders dan hoe jij het zelf vroeger deed. Anders is niet minder. Integendeel. Anders is mooi! Jij bent mooi!

Qigong bewegingen zijn zacht om uit te voeren. Ik leerde weer van mijn lichaam te genieten. Ook op dagen dat het moeilijker ging want Qigong kan ook zittend of liggend gedaan worden. Qigong geeft je handvaten om positief naar jezelf te kijken. Als de waardevolle krachtige persoon die je bent. Want kracht heeft meer gezichten dan druk zijn en snelle zware taken uit te voeren.