Over ons

Mijn naam is Linsey Van de Brande. Ik woon in Eksel (BE) samen met mijn man en mijn 2 kinderen. Ik heb altijd graag met kinderen gewerkt, zowel in de buitenschoolse kinderopvang als in de kinderanimatie was ik altijd die vrolijke, creatieve, gekke en bezige sping-int-veld. Altijd klaar om de kar te trekken.

Ik merkte door moeder te worden dat je even je eigen leven ‘on hold’ zet. Je hebt weinig of geen tijd meer om hobby’s te doen. Je wordt financieel uitgedaagd omdat er nu andere prioriteiten zijn. Je probeert je werk en je gezin te balanceren… wat vroeger net iets makkelijker leek ofzo?! Ochtenden zijn hectischer en avonden moet er vooral weer gepland en geregeld worden. Je wordt slaaf van de klok, het ritme en noden van je jonge kinderen en oh ja, je wil ergens nog quality time met je hubby. Laat staan dat je nog tijd hebt voor jezelf.

Zo lang je alles kunt aftikken wat je allemaal in orde moet hebben voor je kinderen, je werk en je man lijkt alles op wieltjes te lopen. Het lijkt of je leven perfect in balans is en alles gemanaged is. Maar in werkelijkheid lukt het pas perfect als je tussendoor ook nog jezelf kun opladen met dingen die je leuk vind om te doen. Blijkbaar had ik wel een job en leven dat ik leuk vond om te doen, maar bleken bijvoorbeeld mijn gesplitste werkuren in de buitenschoolse opvang mij nogal stress opleveren. Het is dus ook nog eens mogelijk om dingen doen die je leuk vind maar toch niet bij je passen, zo blijkt. Of je neemt wat je kent voor lief omdat je het toch al zo lang doet en je kunt toch ook niet alles hebben, toch? Ik was snel moe en gebruikte de gesplitste uren om middagdutjes te doen. Mijn leven bestond erin om het huishouden gedaan te krijgen en nog te rusten dat ik nog kon gaan werken. En dan ’s avonds nog een beetje proberen te leven ook nog eens. Maar ik moest ’s morgens ook weer zien dat ik er op tijd was. Balans vinden was een moeilijke en eigenlijk had er toen al een rood lampje met alle alarmbellen mogen afgaan. Maar je doet het werk zielsgraag dus je neemt het allemaal voor lief.

Toen kwam Corona. Ik kon niet meer voor of achteruit. Vanop mijn plaats in de zetel moest ik toekijken hoe het leven in mijn gezin zonder mij. Ik moest me terugtrekken in mezelf. Mezelf weer gaan ontdekken. Ontdekken wat mij écht mij maakte. Voelen wat mijn lichaam mij wilde vertellen. Want dat vertelde opeens heel veel en ook weer niks. Soms was slapen de enige optie. Ook mijn darmen zijn tot op de dag van vandaag flink in de war sinds dat moment. Ik moest toch een manier vinden om weer te gaan bewegen. Yoga was me te intensief en ik leerde Qigong kennen (lang leven YouTube!). Ik merkte dat mijn ademhaling rustiger werd. Ik had mijn pufjes niet meer nodig. Dat was voor mij het signaal dat het werkte voor mij en ik ben beginnen zoeken naar een opleiding om Qigong Instructor te worden. Ik zou alle dagen met Qigong en mijn gezonde lichaam bezig zijn. Ik werd me meer bewust van natuurlijke voeding en kreeg weer interesse om mijn huis de liefde en zorg te geven was.

Ik was bezig met Starterslabo om mijn zaak als Qigong Instructor en vermoeidheidscoach op te starten toen er een andere ervaring op mijn pad kwam: borstkanker. Als je denkt dat je ooit al moe geweest bent; het kan nóg gekker! Opeens kun je zonder verwittiging een lichaam hebben dat ‘op’ is van de ene moment op de andere. En je kunt niet gewoon rusten om weer op te laden. Je weet niet of het deze keer een paar uur duurt of 2 weken. De dokters noemen het zelfs ‘vreemde vermoeidheid’. Omdat je er gewoon geen vat meer op hebt. Je leert ondergaan en loslaten. Je agenda wordt namelijk gevuld met een heel jaar lang verschillende behandelingen die er fysiek en mentaal in hakken. Ik was blij dat ik Qigong al kende en deed vanaf dat moment de lessen die ik volgde mee vanop een stoel. Het was handig voor me dat ik via Zoom videobellen niet de verplaatsing moest doen voor de lessen. Ik wist meteen dat ik later dit ook wilde aanbieden aan mijn Qigong lessen!

Ik vind Qigong mooi omdat het je leert je lichaam opnieuw beter gebruiken en minder energie verloren te laten gaan. Je leert aanvoelen wanneer het tijd is om te gaan rusten. Daardoor ben je sneller weer op de been.
Maar Qigong heeft me zeker en vast ook geholpen om te accepteren wat er is en van daaruit te groeien. Dingen die ik had weggestopt weer open te maken en te helen. Leren wat ik écht leuk vind. Mijn volwassen ik weer kind te laten zijn. Om ‘moetjes’ los te laten en terug energie te krijgen uit de dingen die helemaal mij zijn.

Tegenwoordig kan ik me geen dag inbeelden dat ik geen Qigong zou doen. Ik volg het zelf nog dagelijks bij Master Ilse Vanbrabant. En als Qigong instructeur geef ik zelf ondertussen ook Qigong. Je leert een ontspanning kennen die je nooit eerder hebt gevoeld en het leuke is dat je die overal kunt oproepen. Mijn astma is volgens de specialist ondertussen in rust en ik neem geen pufjes meer. Ik voel dat mijn steunzolen minder nut hebben en dat mijn voeten nu weer vanzelf weten hoe ze moeten staan.

Ik ben een artieste met een Qigong levensstijl. Het duurde jaren voor ik hieraan durfde toe te geven. Jaren voordat ik mijn angst durfde los te laten over wat mensen dan van me zouden vinden. Mezelf in de vitrine zetten zoals ik écht ben een niet zomaar in het schap doen wat mensen vinden dat ‘normaal’ is dat je zou doen. Maar als je je blijft afvragen of ‘het dit nu is?!’ in het leven dan moet je leren voor jezelf kiezen.

Ik hoop dat mama’s die zo moe zijn dat ze vergeten zijn wie ze ooit waren, zich weer gaan herinneren wat ze vroeger zo leuk vonden om te doen. Dat ze weer dat kind kunnen zijn dat vrolijk de wereld ontdekte en deed wat ze graag deed. Want door te gaan doen waar onze sterktes liggen, kunnen we onszelf weer opladen en die kracht doorgeven aan onze omgeving. We moeten in de eerste plaats gewoon ons gekke, zotte, creatieve zelf zijn en weer elke dag op te laden om er te kunnen staan voor gezin!

Lijkt het alsof je kind wél vrij was en leuke dingen kon doen? Heb je als mama het gevoel van ‘is het dit nu?!’ In het “Mammiefest traject” gaan we op zoek naar wat jou energie geeft. Contacteer me voor meer info.